Frågor och svar om att jobba som målare
Funderar du på att bli målare? I sådana fall går du troligen en god arbetsmarknad till mötes. När du väl har skaffat dig erfarenheten som krävs, har du en kompetens som är mycket eftertraktad bland arbetsgivare över hela landet. Du har säkert möjlighet att få jobb i Danderyd, Göteborg, Malmö eller någon annan stad – och kan alltså välja ganska fritt var i landet du vill bo.
Det är inte alla yrkesgrupper som har den fördelen – men målare har det. Men det finns många fler fördelar med att jobba som målare än så, men också en del baksidor, naturligtvis. I den här texten tar vi upp vanliga frågor och svar som aspirerande målare kan ha.
Hur mycket tjänar en målare?
Det korta svaret är att det varierar. Genomsnittslönen idag är ungefär 34 000 kronor i månaden. Den summan gäller alltså målare med avklarad lärlingsperiod och som har fått en full lön i yrket. För lärlingar är lönen naturligtvis lägre.
Antalet faktorer som påverkar målarlönen är flera. En av dem är geografin; är du anställd i Danderyd finns sannolikheten att du har en bättre lön, än om du arbetar i en mindre ort på landsbygden. Så är ofta fallet i storstäder som Stockholm (där Danderyd ligger) och Göteborg – timlönerna tenderar helt enkelt att vara lite högre här, jämfört med mindre orter. Men så skulle många säga att man har högre omkostnader också, vad gäller boende till exempel.
Det man som ung målare kan göra för att påverka sin lön är att gå Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning måleri och skaffa sig goda betyg och undvika hög frånvaro där. Optimalt är om man, utöver detta, har sommarjobbat hos en målerifirma. Har man gjort allt detta kommer man snabbt att komma upp i lön. Yrket är kunskapskrävande – om man ser till att man tillskansar sig så mycket av det som det bara går, kommer man att få en högre lön. Ingen större skillnad från andra yrken, alltså.
Vad gör en målare mer exakt?
Den som är verksam inom yrket målar bara inte. Sammantaget blir man en specialist på behandling av ytor och kan ge rådgivning, tapetsera väggar, slipa, grundmåla och spackla. Exakt var man målar varierar en hel del. Det kan till exempel vara kontor och industrier, eller byggarbetsplatser, sjukhus och bostäder.
Inte sällan kommer man in i ett projekt när det är dags för renovering. Vanliga arbetsuppgifter är då bland annat att måla tak, väggar, trappor, fasader, snickerier och och pelare. En del väljer även att bli dekorationsmålare, och man sysslar då med lite mer precisionskrävande målning.
Var i landet är det lättast få jobb?
Av Arbetsförmedlingen bedöms konkurrensen om jobben vara ”liten” eller ”mycket liten” över hela landet. I södra Sverige är det generellt lite lättare än i norr, att få en anställning. Jobbsituationen kan också variera en hel del mellan länen. Tittar vi på Stockholms län, ser vi att konkurrensen är mycket liten i de norra kommunerna (Danderyd, Solna till exempel) medan konkurrensen endast är ”liten” i de flesta kommuner söder om citykärnan.
Läs mer om målare i Danderyd på: http://www.målaredanderyd.se.
Andra inlägg
- Snickare i Norrköping för alla byggprojekt
- Låssmed i Stockholm för trygghet och säkerhet
- Elektriker i Nacka – ett naturligt val för elinstallationer
- Kalkstensgolv - en tidlös elegans i ditt hem
- Att välja rätt brygga för ditt behov
- Stålhallar spelar stor roll för industrin
- Så löser du problemet med stopp i avlopp
- Elegans och skönhet med stuckaturer: En konst i heminredning
- Vad ska en kontrollansvarig kontrollera?
- Väsentlig asbestsanering innan rivning av äldre hus i Linköping