Golvslipning – vad du måste tänka på med gamla trägolv
Byggnadsvård är inte en nymodighet, även om intresset för gamla byggnader och hur man tar hand om dem bäst har stigit rejält de senaste åren. Byggnadsvård är något som tidigare generationer naturligt ägnat sig åt i alla tider både i Stockholm och ute i landet – inte som en hobby utan av nödvändighet. Innan slit- och slängsamhället var man tvungen att se efter det man hade, det gick inte att ersätta något som var slitet eller trasigt, man fick se till att underhålla och laga så gott det gick.
Det är dessa människors enträgna slit med att hålla efter bland annat sina gamla trägolv som gör att vi i Stockholm idag har förmånen att få gå över sekelgamla golv i våra bostäder. Gamla tiders trägolv lades ju för att hålla i generationer, och många av dem har gjort det tack vare att de rengjorts noga och slipats till nyskick med jämna mellanrum. Golvslipning är en nödvändighet när ett ytskikt nötts ner och golvet börjar bli trärent, och något som bör göras med stor noggrannhet och precision, annars kan det sluta illa.
Vikten av att använda rätt utrustning
Om du bestämt dig för att slipa ditt golv själv vill vi till att börja med säga att det i de flesta fall är bäst att anlita en professionell golvslipare om du har ett gammalt värdefullt golv. Har man aldrig använt en golvslipningsmaskin förut kan det vara svårt i början. Men är du en händig person med god motorik och läser på lite så kan du nog fixa det. Vi ger här en kort beskrivning av hur det går till.
Det första du behöver är en golvslipningsmaskin. En sådan kan du hyra hos en maskinuthyrare eller golvfirma. När du ska hyra din maskin är det viktigt att du berättar för uthyraren precis vilken typ av golv du har, hur det är ytbehandlat, och hur stort det är. Beroende på dessa faktorer kan uthyraren avgöra vilken typ av maskin som passar bäst. Vissa maskiner är också mer lätthanterliga och passar bättre för nybörjare.
Förberedelser
Innan slipningen börjar ska du förstås ta bort alla möbler och gör rent golvet ordentligt. När man arbetar kan det vara bra att ha ett fönster öppet. Även om moderna golvslipningsmaskiner ofta har en dammuppsugningsfunktion brukar det ändå kunna damma rätt rejält när man slipar ett trägolv.
När du slipar
Grundprincipen vid golvslipning är att man börjar med ett grovt slippapper, vanligen grovhet 40, och sedan gör upprepade slipningar med allt finare papper. Det brukar krävas minst två, ibland fyra eller fler, slipningar innan du fått ner ytskiktet och gett träet en jämn och fin yta.
När du slipar är det mycket viktigt att du hela tiden ser till att hålla maskinen i rörelse. Börja gå med den innan du sätter på den och fortsätt sedan gå. Stannar du med maskinen igång gräver den sig neråt och kan orsaka dalar eller hack i golvet, skador som kan vara svåra att åtgärda. Skulle något sådant hända är det bäst att du stänger av maskinen och ringer en professionell golvslipare som kan hjälpa dig.
Ytbehandling
När du slipat med maskinen kan du slipa längs väggarna med en handslip tills golvet ser fint och jämnt ut. Sedan är det dags för ytbehandling. Vanliga ytbehandlingar är lack, olja och vax. Lack ger den hårdaste och tåligaste ytan, medan andra ytbehandlingar ger en mjukare och ömtåligare yta, men som enligt många är vackrare och skönare att gå på.
När du skall lacka häller du ut lacket och stryker långsamt ut det med en bred pensel. Vänta sedan några timmar och låt lacket torka, och slipa sedan med ett fint slippapper. Upprepa behandlingen en eller två gånger. Ju fler lager du lägger på, desto tåligare blir golvet. DU kan naturligtvis vänta någon dag mellan lagren om du inte hinner göra allt samma dag. Se bara till att slipa fint och dammsuga mellan varje lager. När du är nöjd låter du golvet vila i minst ett dygn innan du ställer tillbaka möblerna. Klart!
Andra inlägg
- Snickare i Norrköping för alla byggprojekt
- Låssmed i Stockholm för trygghet och säkerhet
- Elektriker i Nacka – ett naturligt val för elinstallationer
- Kalkstensgolv - en tidlös elegans i ditt hem
- Att välja rätt brygga för ditt behov
- Stålhallar spelar stor roll för industrin
- Så löser du problemet med stopp i avlopp
- Elegans och skönhet med stuckaturer: En konst i heminredning
- Vad ska en kontrollansvarig kontrollera?
- Väsentlig asbestsanering innan rivning av äldre hus i Linköping